Weer verliefd op je werk

Wat heb jij nodig om je goed te voelen?

De druk op zorgmedewerkers is hoog. In 2020 was de uitstroom van zorgcollega’s het hoogste in drie jaar tijd. Wordt het jou soms ook iets te veel? Dan nodigen we je uit om in kaart te brengen wat je nodig hebt om de liefde voor je werk weer aan te wakkeren. Want misschien heeft Fundis het wel in huis.

‘De een wil flexibele werktijden, de ander vastigheid’

image

We weten allemaal dat werken in de zorg heel bijzonder is. De glimlach op het gezicht van een cliënt, de dagelijkse dynamiek op de werkvloer, elke dag een nieuw verhaal. Toch blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat in 2020 meer mensen dan normaal de zorg verlieten - en minder mensen dan normaal in de zorg begonnen. Helemaal onbegrijpelijk is het niet; hou het hoofd maar eens boven water in intensieve, misschien zelfs angstige crisistijden. En ook zonder coronacrisis krijg je in de zorg soms veel op je bord. Bijna 44 procent van de medewerkers in de sector zorg en welzijn ervaart een hoge tot zeer hoge werkdruk.

Wie weet heb jij het er ook weleens over met collega’s: dat je moe bent, te veel tijd kwijt bent aan administratieve taken of het moeilijk vindt om je werk te combineren met je privéleven. En dat is heel begrijpelijk. Het is belangrijk dat jij je goed voelt in je functie en de ruimte krijgt om je behoeften in kaart te brengen. Juist omdat de groep cliënten die zorg nodig heeft - die jou nodig heeft - elke dag weer een stukje groter wordt.

Hoelang werk jij

al in de zorg?

Het is geen fijn toekomstbeeld: een groep ouderen (of eigenlijk: zorgbehoevenden in het algemeen) die groter is dan het aantal helpende handen. Toch is dat de wereld waar we op afstevenen. We denken nu al hard na over oplossingen voor dit probleem. We willen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer mensen in de zorg gaan werken en minder mensen de sector verlaten. Al is dat natuurlijk lang niet het enige - we zullen maatschappijbreed moeten gaan samenwerken met verschillende partijen in de keten. En we hopen binnen Fundis een verschil te kunnen maken. Nu al. Voor jou.

Het is belangrijk om te inventariseren wat jij als medewerker nodig hebt om plezier in je werk te hebben en te houden. Dat is niet eenduidig: de een heeft behoefte aan flexibele werktijden, de ander aan meer vastigheid. Misschien is minder werkdruk het antwoord, of helpt meer eigen regie je om plezier te houden in je werk. Voor sommigen kunnen technische innovaties helpen om het werk iets makkelijker te maken of beter te organiseren. Het voordeel van Fundis? Dat we met ons netwerk van zorgbedrijven allemaal op een andere manier jouw werkplezier kunnen vergroten.

Wat wil jij?

Heb jij een verandering nodig om weer helemaal verliefd te worden op je werk? Nieuwe kansen, uitdagingen en mogelijkheden, of een andere werksituatie die beter in jouw leven past? Bij Fundis is er veel mogelijk. Wat heb jij nodig? Kies een uitspraak die jij zou kunnen doen en ontdek welke zorgorganisatie uit het Fundis-netwerk bij jou zou kunnen passen.*

Ik werk graag in een fijne, vaste leefomgeving voor ouderen.

Amadeushuis WelThuis Het Ouden Huis VariantZorg

Het geeft me voldoening om een verschil te maken voor mensen in terminale of ongeneeslijke situaties.

PlusZorg

ZorgBrug

Vierstroom Verpleeg Thuis

WelThuis

Ik wil graag zelf kiezen wanneer en hoeveel ik werk.

VariantZorg

Blinkers

Thuis bij mijn cliënten en in de wijk ben ik op mijn best.

Vierstroom Hulp Thuis PlusZorg

Vierstroom Verpleeg Thuis

Vierstroom Zorg Thuis

VariantZorg

Ik kan/wil geen auto inzetten voor mijn werk.

In beweging

Vierstroom Zorg Thuis

WelThuis

Vierstroom Verpleeg Thuis

Blinkers

Zorg verlenen en administratieve functies passen niet bij me, maar ik zou heel graag op een andere manier mensen helpen.

Palet Welzijn

Vierschoon

In beweging

WelThuis

Wisselende cliënten vind ik niet fijn, ik werk liever met een vaste groep.

Vierstroom Verpleeg Thuis

Vierstroom Hulp Thuis

WelThuis

PlusZorg

VariantZorg

Binnen een multidisciplinair team om cliënten te helpen herstellen voel ik me het best.

In Beweging

Zorgpension

Goudenhart

Transmitt revalidatie

Een vast dienstverband is niets voor mij, ik wil als zelfstandige aan de slag.

Blinkers

PlusZorg

VariantZorg

Ik vind het fijn om aan een bureau/op kantoor te werken.

Fundis Services

Fundis Vastgoed

Fundis Holding

WelThuis

*Dit is een voorbeeld van wat je binnen Fundis kunt vinden. Een selectie van de mogelijkheden, maar als overzicht nog lang niet compleet… Want wist je dat je bij bijna elke organisatie wel een (administratieve) bureaufunctie kunt vinden? Dat er meer functies zijn waarvoor je geen auto nodig hebt? En dat er nog heel veel meer mogelijkheden zijn om iets in de zorg te betekenen zonder direct contact met cliënten?

Als je over je baan twijfelt of meer wilt weten over alle mogelijkheden binnen het netwerk, ga dan met je leidinggevende in gesprek. Of onderzoek alvast of een andere organisatie binnen Fundis een goede match voor jou kan zijn.

Meer werkplezier?

Tips van Bruce Daisley

Zelfs aan de zwaarste baan kun je plezier beleven. Dat zegt Bruce Daisley, vice-president van het Europese deel van Twitter, in zijn boek Plezier in je werk. Wie weet heb jij iets aan deze drie tips.

Tip 1

Werk je op kantoor, of heb je veel administratie te doen? Soms lijkt het alsof je nergens aan toekomt. Sluit je daarom, als het kan, een paar uur af van de buitenwereld. Oftewel: telefoon uit, inbox ongelezen. Als je de dag begint door als een monnik je op die achterstallige taken te storten, zul je je aan het eind van de werkdag meer tevreden voelen over wat je hebt bereikt.

image

Tip 2

Lach! Ook al zijn de omstandigheden niet altijd om te lachen, probeer dan toch (misschien wel na werktijd) een momentje te vinden om samen met je collega’s te lachen. Volgens Daisley zijn de voordelen het waard. Als je veel lacht, word je weerbaarder en kun je stress beter aan.

Tip 3

Je werk en je cliënten zijn heel belangrijk, maar dat ben jij ook. Praat dus met je leidinggevende over wat jou gelukkig maakt en wat jij nodig hebt om je werk het beste uit te voeren. We zijn allemaal mensen. Jij ook.