Q&A: mondmaskers

Werken met persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een mondmasker is niet altijd makkelijk. Het is ook nog eens belangrijk dat we de beschermingsmiddelen op de juiste manier blijven gebruiken. Voor je cliënt, en voor jezelf. Wij verzamelden de meest voorkomende vragen en antwoorden over het gebruik van je mondmasker. Een handige opfrisser, voor als je het even niet meer weet.

Meer weten? Klik hier voor alle informatie rondom het mondmasker van het RIVM.

Hoe doe ik mijn mondmasker op en af?

In de illustratie kun je stap voor stap zien hoe je het mondmasker op een veilige manier op- en afzet. Het is belangrijk het mondmasker altijd met schone handen aan te raken, alleen de elastieken vast te pakken en te zorgen dat de neus, mond en kin bedekt zijn.

Hoelang kan ik een mondmasker ophouden?

Als zorgmedewerker kun je je masker maximaal 3 uur dragen bij 1 of meerdere cliënten. Je mag het natuurlijk altijd eerder vervangen.

Mag ik het masker tussendoor op- en afzetten?

Nee. Als je je masker afzet, kun je daarna een nieuw masker opzetten.

Mag ik tussendoor wel iets eten en dan het masker weer opzetten?

Nee. Als je iets eet of drinkt, dien je daarna een ander masker op te zetten. Dat geldt ook als je masker beschadigd is of als er lichaamsvocht op zit.

Moet ik bij elke cliënt een nieuw masker op?

Zolang je je aan de maximale termijn van drie uur houdt, is dat niet nodig.

Mag ik zelfgemaakte mondmaskers gebruiken?

Nee, in de zorg gebruiken we alléén medische mond-neusmaskers. De pasvorm en de filterwerking van zelfgemaakte maskers zijn vaak niet voldoende veilig.

image

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies