Te weinig collega’s: wat is er nu nodig?

Jeroen van den Oever, directeur van Fundis, appt met Marieke Oldewarris, directeur Verpleeg Thuis. Wat is er nu hard nodig en wat in de toekomst? En hoe kan de Fundis-expeditie daaraan bijdragen?

image

MARIEKE

Hi Jeroen, ik ben terug van vakantie. Wat ik als eerste hoorde, was dat het in de verpleeghuizen echt niet te doen was deze zomer. Maar ook in de thuiszorg. Zoveel gebrek aan personeel!

JEROEN

Ja, dat klopt. We hebben het nog nooit zo erg meegemaakt, soms kon er in huizen bijna geen nachtdienst worden geregeld. Uiteindelijk is het goed gekomen, ook omdat Blinkers mee is gaan helpen. We zijn dus heel blij met onze nieuwe collega’s! Maar we moeten kijken naar een echte oplossing voor de toekomst.

MARIEKE

Wat betekent dat? Dingen anders organiseren? Werken met eHealth? We hebben straks echt te weinig handen. Bij Verpleeg Thuis kijken we bij iedere intake vooral naar ‘Wat is er hier nodig? Ik merk dat technologische oplossingen steeds normaler worden. Maar ik zie ook dat niet alle medewerkers op de juiste plek zitten. Daar slim mee omgaan en doorverwijzen naar een ander Fundis-bedrijf kan ervoor zorgen dat iemand behouden blijft voor de zorg.

JEROEN

Ja, je moet natuurlijk samenwerken, voor iedereen is er wel ergens een plekje bij ons. Ik probeer vanuit mijn kant met Den Haag en de zorgverzekeraars de druk op te voeren dat er meer moet gebeuren. Zowel aan opleidingen als aan werkomstandigheden van zorgmedewerkers. Ook betere arbeidsvoorwaarden en meer geld voor personeelsbeleid horen daar, denk ik, bij. Ook dat is een onderdeel van de expeditie.

MARIEKE

Tja, In de coronacrisis zijn veel mensen overgestapt vanuit de horeca naar de zorg. Maar als die horeca straks weer opbloeit, dan gaan mensen wellicht weer terug. Daarom hebben we meerdere plannen nodig voor de toekomst. En geld moet vooral besteed worden aan de medewerkers, dan komt goede zorg vanzelf. Anders wordt zorg straks een luxeartikel. En die ontwikkeling hebben we zeker niet nodig!

JEROEN

Helemaal eens, Marieke! Werk ze vandaag!

Kijk ook op de Zorg voor Morgen Facebookgroep, speciaal bedoeld voor het delen van wensen, ideeën en tips!

Handen

Handen geeft aandacht aan de praktische kant en wat jou een nog betere professional maakt.

Hart

Hart geeft aandacht aan wat dit vak zo mooi maakt, waar je het voor doet.

Hoofd

Hoofd biedt kennis over Fundis, carrièreplanning en maatschappelijke ontwikkelingen.

Colofon

Concept en realisatie idtv Art directie/vormgeving Marcel van Leeuwen, Desiree Peters Redactie Patricia de Koning-Dirksen, Tessa van der Linden, Anja Corbijn van Willenswaard, Myron van der Velden, Eva Dusch en Rosalie van Zuilen Beeld Joyce Schellekens: Joy Design, Lyanne van Bodegom en Gettyimages.