Uit de zorgstraat

Mission possible: de smart-glass

Is het science fiction? Of gewoon een gebruiksvoorwerp in de zorg? De smart-glass was al uit te proberen in de Zorgstraat op het Zorg voor Morgen festival in 2019, naast veel andere innovaties. Het blijkt een hit: inmiddels wordt de bril door meerdere organisaties binnen Fundis gebruikt.

Moniek Hermes Ergotherapeut Goudenhart over smart-glass

Ergotherapeute en innovatie-ambassadeur Moniek Hermes van Goudenhart laat zien hoe je de smart-glass in de praktijk kunt gebruiken. Zie jij het al voor je?

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

‘Een deskundige kan vanaf een andere locatie meekijken’

Dit doet de smart-glass

De smart-glass lijkt een futuristische gadget uit films als Mission Impossible, maar het is eigenlijk niet meer dan meekijken vanaf een afstandje. Aan de andere kant van de lijn ziet de meekijker alles wat de drager van de smart-glass ziet. Zo kan een deskundige collega op afstand advies of hulp bieden.

Handig, in deze situaties

Bij Goudenhart werden al snel mogelijkheden gezien. Een arts kan van een afstand een wond beoordelen, een ergotherapeut kan een huisbezoek op afstand doen en een dermatoloog kan een diagnose geven over een huiduitslag. De mogelijkheden zijn eindeloos, aldus Jan Willem Alst, Fundis-innovatiemanager.

Dit zijn de voordelen

Een deskundige kan vanaf een andere locatie meekijken en geraadpleegd worden. Dit betekent een efficiëntere inzet van de kennis van experts. Zo zijn cliënten en bewoners beter en sneller geholpen. Er waren plannen om de bril ook in te zetten op de corona-afdeling: het scheelt de arts tijd om niet iedere keer beschermende kleding aan te hoeven trekken voor een kort consult. Maar in de hectiek bleek het niet het juiste moment om dit hulpmiddel te gaan ontdekken.

Zijn er ook nadelen?

Het kost tijd om de smart-glass te implementeren en eigen te maken in dagelijks gebruik. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar de routine moet nog gevonden worden. Gevoelsmatig lijkt iets live zien en beoordelen realistischer ten opzichte van een digitaal beeld. Dit terwijl de verantwoordelijkheid van de arts of specialist gelijk blijft bij een diagnose op afstand.

Fundis blijft innoveren

Fundis is overtuigd van de mogelijkheden en blijft investeren in de structurele inzet. Zo gebruikte een collega van Transmitt de smart-glass een aantal weken vanuit huis. Omdat ze niet naar het werk kon, maar zo wel haar werkzaamheden kon uitvoeren. Hoe meer mensen bekend zijn met de functionaliteit, des te vaker de smart-glass gedragen wordt.