kort nieuws

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

Zuinig met energie

Fundis Vastgoed gaat het vastgoed verduurzamen. Zowel de gebouwen die eigendom zijn als gehuurde panden worden aangepakt. Tijdens een pilot verduurzaming in de zorg is onderzocht hoe zorggebouwen volgens een speciaal stappenplan gerenoveerd kunnen worden tot ze duurzaam genoeg zijn. Fundis Vastgoed heeft het Green Team in het leven geroepen en Ingrid de Jong is aangesteld als milieucoördinator. Inmiddels zijn op de locatie De Bovenberghe in Schoonhoven 321 zonnepanelen geplaatst. Op het complex van Vivendi zijn 770 glas-glas zonnepanelen geplaatst. Glas-glas panelen zijn eenvoudig te recyclen en worden CO2-efficiënt geproduceerd. Daarmee zijn het de meest duurzame zonnepanelen en de beste keuze voor de lange termijn. Beide locaties zijn samen goed voor ruim 300.000 kWh opgewekte stroom per jaar. Dat staat gelijk aan het verbruik van 97 huishoudens en komt neer op ± 155.000 minder CO2-uitstoot. Ook voor andere locaties wordt onderzoek gedaan of de daken geschikt zijn om zonnepanelen op te plaatsen.

Sharing is caring! Vul jij ook de vragenlijst in?

Sta je er wel eens bij stil hoeveel kennis en ervaring we gezamenlijk in huis hebben bij Fundis? Jij en je Fundis-collega’s zijn met elkaar eigenlijk een soort Wikipedia van de zorg! Zijn er zaken waar je eigenlijk meer van zou willen weten? Over nieuwe wet- en regelgeving, of een innovatie. Of heb je een leuk idee voor je organisatie, maar vraag je je af of anderen binnen Fundis daar al mee bezig zijn? Collega’s uit verschillende organisaties bouwen aan een Fundis-kennis en ervaring netwerk. Zij willen de aanwezige kennis en ervaring beschikbaar maken voor iedereen. Help dit nieuwe netwerk op weg en vul de vragenlijst in voor 15 juni. Met jouw input kunnen de initiatiefnemers aan de slag. Iedereen die de enquête invult, maak kans op een van de tien Omdenk-boekjes! Uiteraard kan je ook anoniem meedoen.

Luister mee naar hoe de toekomst eruitziet

De podcast ‘Over Morgen’ is ontwikkeld door Fundis en Actiz om het gesprek over de toekomst van de zorg aan te jagen. De vraag naar zorg stijgt, maar het aantal medewerkers dat in de zorg werkt niet. In Dat vraagt om anders kijken, naar de arbeidsmarkt, innovatie en mantelzorg. In deze nieuwe aflevering gaat presentator Jeroen Westermann in gesprek met Menno Gravemaker van Momo Medical en Marieke Kodde. Marieke werkt als business developer bij InnovationQuarter en is daar verantwoordelijk voor het begeleiden van innovatieprocessen, onder andere in de zorg. Wanneer is iets eigenlijk een innovatie? Menno en Marieke zijn het er roerend over eens: alleen als het waarde toevoegt in de praktijk, kun je iets een innovatie noemen. ‘Technologisch kan er zoveel, als je maar de verbinding weet te maken met de mensen die het gaan gebruiken. Dan merk je dat er een heleboel dingen, die we in ons dagelijks werk doen, heel goed ondersteund kunnen worden met innovatieve oplossingen.’ Aflevering 5 is nu te beluisteren. Luister de podcast hier of via Spotify en Apple podcast.

Heen en weer in de State Hillegersberg

Een nieuw pand! Of toch niet? En een verhuizing, maar ook weer terug. De grote renovatie van de State Hillegersberg, het pand waar inwoners van Rotterdam en omstreken zorg en ondersteuning krijgen, is bijzonder. Onder andere Transmitt Revalidatie, Zorgpension, Goudenhart en WelThuis gebruiken de twee gebouwen uit de jaren zestig en negentig. Patrick Blankensteijn, projectmanager bij Fundis Vastgoed: ‘Van het oudste gebouw gebruiken we het constructieve geraamte, ofwel de fundering, vloeren en kolommen. Dat is een stuk duurzamer en geeft het gebouw een 2e leven. Hier komen studio's voor revalidanten van Transmitt Revalidatie en het Zorgpension. Het jongste pand maakt wel plaats voor nieuwbouw. Dat lijkt misschien vreemd omdat dat nieuwer is, maar de nieuwbouw is qua oppervlakte veel gunstiger en daardoor ook zuiniger.’ In de panden worden systemen ingebouwd die de verzorging straks makkelijker maakt, zoals een monitoring systeem en mogelijkheden voor slimme sensors. Ook bij het kiezen van kleuren en materialen wordt gedacht aan waar bewoners zich prettig bij voelen.

De renovatie gaat in drie fases, waarbij de bewoners tijdelijk verhuizen naar het deel wat al af is. Volgens de planning is de hele renovatie klaar in het eerste kwartaal van 2022. Voor die tijd gaan we met de camera een kijkje nemen bij dit bijzondere project, dus stay tuned!