‘Technologie kan ons helpen om meer mensen te helpen’

hallo collega

Dit jaar, 2020, is het tweede jaar van onze Fundis-expeditie die in 2019 begon. Het werd een heel ander jaar dan we van tevoren hadden bedacht. Voor iedereen en nog het meeste voor jullie: alle medewerkers in de zorg. Het coronavirus, de bijkomende beperkingen en maatregelen brachten alles uit evenwicht. De druk op een kwetsbare sector werd verder opgevoerd. Ik ben enorm onder de indruk van de prestaties die er zijn geleverd onder de omstandigheden. De inventiviteit, het harde werken, ook doordat collega’s ziek werden of in quarantaine moesten. Deze coronacrisis lijkt bijna een grimmige generale repetitie. Juist die dingen waar we ons met de expeditie van Fundis op voor willen bereiden, gebeurden: een zwaar overbelast zorgstelsel door een te snel groeiend aantal cliënten en een te klein aantal zorgmedewerkers en bedden. Gelukkig hebben we gezien dat onder druk alles vloeibaar wordt en dat er veel kan als het echt moet. Zorg op afstand, de covidcentra, de inzet van allerlei digitale (communicatie)middelen en een intensievere samenwerking met huisartsen en ziekenhuizen. Soms biedt een crisis ook kansen, bijvoorbeeld om zaken voor de toekomst beter te regelen. En dat is precies wat we willen doen.

Zorgtechnologie Voor 2021 weten we niet wat ons te wachten staat, hoewel de berichten over een vaccin tegen het coronavirus en meer testen hoopgevend zijn. Wij gaan bij Fundis in het nieuwe jaar onverminderd door met onze expeditie. Omdat de doelen die we onszelf gesteld hebben, belangrijker zijn dan ooit. Er is meer zorgtechnologie nodig, een flexibele arbeidsmarkt, betere samenwerking met ziekenhuizen, passende woonoplossingen voor onze doelgroep, meer maatschappelijke betrokkenheid en ga zo maar door. In de laatste editie van dit jaar praten we je bij over data-oplossingen en zorgtechnologie. De eerste reflex van zorgmedewerkers is vaak: zorgen doe ik het liefst persoonlijk. Maar technologie kan ons helpen om meer mensen te helpen. En juist tijd over te houden voor de menselijke maat. Uiteindelijk moet de oplossing voor de overbelasting van de zorg en het personeelstekort uit verschillende hoeken komen. Het analyseren van data en het gebruik van technologische hulpmiddelen zijn daar onderdeel van. En er zitten geweldige vindingen bij, die het dagelijks werk een stuk makkelijker maken. En misschien kom je zelf ook goede oplossingen tegen, deel die altijd!

Verder in 2021 Zorg voor Morgen gaat ook het tweede jaar in. We zijn ooit gestart met een geweldig event en doorgegaan met magazines, een podcast, de #Hartnodig en een Facebookgroep. De Fundis-expeditie is de rode draad die alle Zorg voor Morgen-activiteiten verbindt. We blijven elkaar vinden om lief en leed te delen. Dat is hoe we dit jaar doorgekomen zijn en hoe we het ook in de toekomst gaan doen: goed luisteren, elkaar helpen en vooral zorgen. Ik wens jullie heel fijne dagen met elkaar en jullie gezinnen en - voor zover dat kan - met andere dierbaren, familie en vrienden. Op een meer dan mooi en vooral gezond 2021!

Jeroen van den Oever Directievoorzitter Fundis

Handen

Handen geeft aandacht aan de praktische kant en wat jou een nog betere professional maakt.

Hart

Hart geeft aandacht aan wat dit vak zo mooi maakt, waar je het voor doet.

Hoofd

Hoofd biedt kennis over Fundis, carrièreplanning en maatschappelijke ontwikkelingen.

Colofon

Concept en realisatie idtv Art directie/vormgeving Marcel van Leeuwen, Nora Vrba Redactie Patricia de Koning-Dirksen, Anja Corbijn van Willenswaard, Myron van der Velden, Suzanne Heesbeen, Rosalie van Zuilen en Sandra Grapendaal. Beeld Joyce Schellekens: Joy Design, Lyanne van Bodegom en Gettyimages.