Column
grotere deeltijdbanen in de zorg?
Denk in mogelijkheden
Arbeidstekorten in de zorg: je hoort er bijna dagelijks over in de media. Niet gek, want de uitdaging is enorm: in 2022 verwachten we in Nederland een tekort van 80.000 mensen. Jij merkt daar als zorgmedewerker waarschijnlijk nu al iets van. Gaten in het rooster, de vraag om extra uren te werken of de inzet van flexkrachten. We mikken op de werving van nieuwe collega’s om het tekort op te lossen, soms zelfs uit het buitenland. Maar wist je dat er heel veel potentieel zit in de 1,1 miljoen zorgmedewerkers die Nederland al heeft? Bij mensen zoals jij, met al jouw kennis en ervaring.
Stel: jij gaat iets meer werken. Niet fulltime, maar een paar uur extra in de week. Dat maakt een enorm verschil – niet alleen in de zorg, maar ook voor jou als medewerker. Je salaris gaat omhoog. Je bouwt meer pensioen op. Je staat er financieel beter voor als er iets in je leven zou gebeuren zoals een scheiding of het overlijden van je partner. Je kunt nóg beter worden in je vak omdat je meer tijd hebt om je te ontwikkelen, wat meer kansen biedt op een nieuwe baan. Bovendien zijn de cliënten er blij mee: meer vaste gezichten die hen en hun situatie al kennen en dus een betere kwaliteit van zorg.
Toch komen (kleine) deeltijdbanen vaak voor in de zorg: meer dan de helft van de vrouwelijke medewerkers heeft een contract van minder dan 25 uur per week. Willen vrouwen niet meer uren maken? Toch wel. Uit ons onderzoek blijkt zelfs dat 1 op de 4 medewerkers hun contract zou willen uitbreiden. Veel mensen willen ook meer invloed op hun rooster en de flexibiliteit om meer uren te maken áls daar tijd en ruimte voor is. En een passende beloning. Als je extra uren maakt, moet je er onderaan de streep ook echt wat aan overhouden.
Het potentieel is er dus, maar hoe kunnen we het pakken? Samen met Vierstroom Zorg Thuis zijn we met stichting Het Potentieel Pakken een jaar geleden een proeftuin gestart rondom contractuitbreiding. Met het team van Vierstroom hebben we allerlei zaken in gang gezet: van communicatie rondom de voordelen van meer werken, het opzetten van Goede Gesprekken met medewerkers tot aan het matchen van Vraag en Aanbod. We hebben binnen een aantal teams gevraagd wie er belangstelling had voor een groter contract en zijn vervolgens gaan kijken of en hoe we op die wens konden inspringen. Met mooie eerste resultaten!
Het belangrijkste uitgangspunt binnen de proeftuin? We denken in mogelijkheden. We geloven niet in ‘kan niet, mag niet, hebben we al geprobeerd’. We kijken juist naar wat er wél kan: voor de organisatie en de medewerker. Er blijkt vaak veel meer mogelijk dan we aanvankelijk denken.
Wendy van den Boogaard en Wieteke Graven Stichting Het Potentieel Pakken
Meer weten? Kijk op www.hetpotentieelpakken.nl of neem contact op met Irene Kasius, projectmanager Vierstroom Zorg Thuis, via hpp@vierstroomzorgthuis.nl.
“Het initiatief Het Potentieel Pakken leert ons dat het potentieel ontzettend groot is, maar ook hoe we een betere werkgever kunnen zijn. Naast contractuitbreiding praten we in het Goede Gesprek over opleiding, groeimogelijkheden, roostering en de balans tussen werk en privé. Dit gesprek willen we met alle medewerkers voeren, zodat Vierstroom Zorg Thuis een nóg leukere plek wordt om te werken.”
Susan Veenhoff, directeur Vierstroom Zorg Thuis