kort nieuws

Bakkie koffie tegen eenzaamheid

Een klein gebaar kan veel betekenen: met die gedachte is het initiatief ‘Bakkie op de Bakfiets’ geboren. Op een prachtige bakfiets, compleet met pop-up terras, bistrostoeltjes en kleurrijke vlaggetjes, trekt Palet Welzijn de wijk in om koffie te drinken met ouderen en in gesprek te gaan over hun sociale situatie, hun wensen en behoeftes, en de opties voor activiteiten en dagbesteding. Zo komen buren in contact met elkaar en kan Palet Welzijn eenzame ouderen die nu niet of onvoldoende in beeld zijn, passende ondersteuning of informatie over behulpzame initiatieven bieden. Wijkpartners als verpleegkundigen of medewerkers van de woningbouwcorporatie kunnen ook meefietsen. Bakkie op de Bakfiets is een project binnen het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid en wordt gesponsord door ZonMw, organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Zodra de maatregelen rondom het coronavirus het weer toelaten, stapt Palet Welzijn op de fiets.

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

Tijdreizen met de Mantelzorg Simulator

Ervaren hoe de toekomst eruitziet? Het kan met de Mantelzorg Simulator. Bezoekers beleven in een wit huisje hoe het is om mantelzorg te krijgen of geven. Gedurende drie minuten horen ze via een koptelefoon de gedachten van hun mantelzorger: liefdevolle aandacht, maar ook bezorgdheid en belasting. Een persoonlijk nagesprek volgt: hoe moet de toekomst eruitzien en wat kun je daar vandaag al voor ondernemen? De Mantelzorg Simulator is een initiatief van designbureau Muzus en De Kwekerij Theaterproducties als onderdeel van het project IDOLS*, waarin Fundis samen met andere partijen Nederland voorbereidt op mantelzorg – want in een snel vergrijzende samenleving zullen we moeten leren meer naar elkaar om te kijken. Eerder stond de simulator bij de Dutch Design Week in Eindhoven en in de gemeenten Rotterdam en Delft.

Marc de Hond inspireerde met zijn positiviteit

Onlangs is Marc de Hond overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was veel tegelijk: theatermaker en rolstoelsporter, dj en presentator, internetondernemer en spreekbuis voor Nederlanders met een beperking. In oktober vertelde hij ons op het Zorg voor Morgen Festival in de Van Nelle Fabriek over het belang van je zienswijze op wat je overkomt, die volgens hem je levensgeluk bepaalt. Hij was een zelfbenoemd expert in het omgaan met verandering: op 25-jarige leeftijd belandde Marc na een operatie aan een tumor in zijn ruggenmerg met een dwarslaesie in een rolstoel. Door zijn handicap moest hij zichzelf opnieuw uitvinden en dat lukte hem veel beter dan gedacht. ‘Het klinkt misschien een beetje gek, maar mijn dromen zijn uitgekomen. Mijn dwarslaesie heeft me een heel mooi verhaal cadeau gegeven.’ Marc de Hond inspireerde ons tijdens én na het festival met zijn optimisme en positiviteit. Hij werd tweeënveertig jaar.

Samen zijn op afstand

Coronapatiënten mogen in het ziekenhuis of instelling vaak geen bezoek ontvangen; een moeilijke situatie voor patiënt, familie én zorgverlener. Het initiatief Samen zijn op afstand verspreidt een boekje om mensen bij te staan in deze nare periode. Met praktische informatie en tips helpt het boekje om in deze situatie toch in contact te blijven en met elkaar mee te leven. Patiënten kunnen bijvoorbeeld meer over zichzelf vertellen en lezen hoe je gesprekken moet voeren over persoonlijke voorkeuren of wensen, ook in het geval dat de situatie verslechtert. Met dagboekpagina’s delen patiënten, thuisblijvers, verzorgenden en bezoekers hun ervaringen met elkaar. Een handig instrument dat ook buiten de coronacrisis van grote betekenis kan zijn in langdurige of terminale ziektesituaties. Het motto van de makers: laten we zorgen dat niemand zich alleen voelt. Het boekje kwam eind maart tot stand tijdens het evenement Dutch Hacking Health - Hack Corona, waar onderzoekers, patiënten en zorgprofessionals samen nadachten over nieuwe ideeën voor de zorg. Een vakjury bekroonde het idee met de ‘Best Human-Centered Award’. Het boekje is helemaal gratis: je kunt het zelf downloaden of mailen naar doemee@samenzijnopafstand.nl om het in je zorgorganisatie te implementeren.